miercuri, 27 ianuarie 2010

NOTARII PUBLICI - INTRE LEGALITATE SI ILEGALITATE

Pentru cine nu stie sau nu si-a dat osteneala sa-si arunce privirea pe legea de organizare si functionare a distinsilor notari publici , legea nr.36/1995 republicata , le comunic eu faptul ca , actele semnate si parafate de catre un notar public nu le confera nici un fel de protectie cetatenilor acestei tari !
Si am sa si argumentez de ce spun acest lucru! In fapt , pentru a putea fi exclus din profesie , notarul trebuie sa fie condamnat definitiv si irevocabil pentru savarsirea uneia dintre infractiunile prevazute la art.27 lit.f din legea 36/1995. Excluderea din profesie o face ministrul justitiei , dupa ce , in prealabil , constata ca sunt indeplinite conditiile cerute prin lege. Insa , atunci cand isi arunca ochii pe art,27 lit.f din legea notarilor publici constata , cu stupoare , ca nu poate sa il excluda din profesie pe acel notar condamnat decat daca infractiunea pentru care a fost condamnat a fost savarsita , atentie , cu intentie!!!!!!!!!
Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca , notarii publici , fiind oameni foarte instruiti si inteligenti , au realizat pericolul de a putea fi condamnati pentru savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu , fapta cel mai probabil de a fi savarsita de notari tocmai datorita volumului relativ mare de acte pe care le fac si datorita lipsei de verificari si neatentiei lor in autentificarea sau legalizarea acelor inscrisuri. Si atunci , normal , s-au gandit la o smecherie pentru a se proteja ca , indiferent daca sunt condamnati pentru savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu , sa nu poata fi exclusi din profesia , de altminteri foarte banoasa , de notar !
Si atunci , ce credeti ca au facut? Nici mai mult , nici mai putin decat sa schimbe un cuvant ! In loc de savarsirea cu vinovatie a faptei respective , dansii au pus in lege savarsirea cu intentie a faptei respective! Ori , pentru orice absolvent al facultatii de drept care a frecventat cursurile de drept penal si care se respecta , este foarte clar ca vinovatia imbraca 2 aspecte: intentia si culpa. Ori tocmai neglijenta in serviciu este fapta savarsita din culpa si care , chiar daca este savarsita de un notar si este condamnat in mod corect pentru asta , el nu poate fi exclus din bransa notarilor! Jos palaria!
Ori atunci de ce sa ne mai intrebam care este protectia clientilor ? Despre ce discutam?! Care protectie? Zero barat! Multime vida! Ca facem actele la un notar sau ca le face o dactilografa este cam tot acelasi lucru! Protectie zero si posibilitati de tragere la raspundere a notarului limitate , tinzand catre zero!
Sfatul meu este sa verificati de zece ori inainte sa va puneti semnatura pe vreun act fiindca este clar ca notarul nu o va face fiind dezinteresat prin lege! caci asta este: legea ii dezintereseaza automat! Ia sa fi fost scris in lege : cu vinovatie in loc de cu intentie! Sunt sigur ca notarul ar fi fost ca un medic chirurg care dezinfecteaza sala de operatie si creeaza un mediu steril! Asa ar trebui sa fie tranzactiile notariale si nu un total dezinteres fata de agoniseala de-o viata a omului de rand! Caci unii muncesc o viata ca sa isi permita achizitionarea unei locuinte !
  Dragii mei , daca nu cascati ochii veti casca buzunarul!
Mult noroc!