marți, 9 martie 2010

BISERICA ORTODOXA ROMANA - Averile din BUCOVINA si NU NUMAI!Despagubiri?!Retrocedari?!

   Intrucat sunt un mare cititor de carti vechi , dar nu numai , zilele trecute mi-a cazut in mana o carte intitulata ""Averile bisericesti din Bucovina"" , tiparita in 1939 de catre Mitropolia Bucovinei - Administratia Fondului Bisericesc. Am inceput sa o citesc intai cu curiozitate , apoi cu nesat , finalmente ridicandu-mi o serie de intrebari pe care nu pot sa nu mi le pun si sa vi le expun in randurile de mai jos.

  In primul rand , stiati ca averea principala a Fondului bisericesc o constituiau PADURILE? Ei bine , da ! Padurile situate in Sud-Vestul si Nord-Estul Bucovinei , in suprafata totala de 231.648,2 hectare! Ei bine da....asta m-a uimit ...o suprafata imensa impadurita si nu oricum...ci astfel:
- clasa I 1-20 ani.....27,46%
- clasa a II a - 21-30 ani.....21,61%
- clasa a IIIa - 41-60 ani....11,62%
..........................................
- clasa a VIa - peste 100 ani....28,09%
  Si , in capul meu , am facut un elementar calcul matematic foarte simplu ...dar efectiv foarte simplu: 231.648 hectare inmultit cu 2000 euro la hectar (cel mai ieftin hectar de padure) inseamna cat? Cat??????? Mda....ati calculat foarte bine...inseamna aproape jumatate de miliard de euro! Si asta reprezentand un calcul superficial si fara relevanta decat pur matematica....fiindca in aceeasi carte am descoperit multe alte proprietati despre care am de gand sa va vorbesc....
  Ei bine , aceste paduri erau dar sunt si astazi alcatuite din 3 mari categorii de arbori: fag , carpen si stejar (intre 186m si 500 m altitudine) , fag, carpen si molid(intre 500m si 1000m altitudine), precum si molid , brad si fag (peste 1000m altitudine). Dar suficient deocamdata despre padurile Bisericii Ortodoxe Romane - Mitropolia Bucovinei.
  Sa vorbim un pic si despre terenurile agricole...ce suprafata? Nu mult in comparatie cu padurile....doar 5899,38 hectare! O nimica toata .....sa adaugam si niste terenuri neproductive in suprafata de 2138,11 hectare si ""ceva"" cladiri....nu foarte multe ...doar 453 cladiri pentru trebuintele de serviciu si exploatare , 95 cladiri producatoare de venit , 12 instalatii industriale...cate in total? Doar 560 de cladiri in total....Ce sa mai...o nimica toata!
  Nu vreau sa uit nici de carierele de var si piatra in suprafata de 47,75 hectare....
  Dupa cum nu vreau sa uit nici de stabilimentele balneare...am zis oare bine? Stabilimente?! Unde oare? Pai sa zicem asa:
-- Baile Vatra Dornei - 11 izvoare si 2 sonde la o adancime de 22 metri ....o nimica toata ...un debit de apa minerala de 400.000 litri zilnic!!!
-- Izvorul Poiana Negrii - un debit zilnic de 100.000 litri de apa minerala
-- Baile Iacobeni - un debit de apa minerala de ""doar"" 70.000 litri pe zi.....
  Sanatate curata! Mens sana in corpore sano! Oare in mainile cui se afla bogatiile Bisericii Ortodoxe Romane? Cine a vegheat pentru restituirea acestor bunuri nationalizate abuziv? Cine a supravegheat revendicarile imobiliare pe legea 18/1991 , pe legea 10/2001 , pe legea 290/2003 , pe legea 247/2005 sau pe alte si alte legi? Cineva? Hmmm....o intrebare retorica fiindca ceea ce aud este ecoul vocii mele in timp ce beau linistit un pahar de apa minerala...culmea..Poiana Negri...sa vezi ciudatenie! O face biserica apa minerala?! Nu am auzit de asa ceva....s-ar face mare vanzare printre credinciosi...dar nici vorba ...e un SA privat!
  Unde ramasesem? Aha....mda....mi-am adus aminte....ramasesem la proprietatile la nivelul anului 1939 ale Mitropoliei Bucovinei....deci ale Bisericii Ortodoxe Romane....cand ziceam ca le-am epuizat , nici vorba! Am dat peste ceva foarte interesant...as....de unde! Niste mine ratacite! Unde? In ROMANIA! Intinderea totala a concesiunii doar 5001,51 hectare....minereuri de mangan si fier , pirita si calcopirita , galenita si blenda de zinc argintifera ....cat mangan ? nu mult....la nivelul extractiei din 1939 , doar 100.000 tone minereu de mangan! Va spun eu , in prezent cea mai mare exploatare de mangan din Romania....ce a primit biserica pentru aceasta exploatare nationalizata? Nu stiu.....or fi primit ceva? Cred ca o medalie de tinichea,,,,,se merita?
  Am uitat ceva ? daaaa....sigur...am uitat sas va spun ca biserica avea si niste iazuri...cate? Nu multe .....in Cozmeni , Cernauti , doar 38 de elestee artificiale cu o suprafata totala de 140.37 hectare. Ati auzit bineinteles de pastravarii ....unde? Pai , la Argel , Marginea, Putna , Valea Putnei , Vatra Dornei si Brodina...
  Sa va spun un pic si despre instalatiile de transport si alte asemenea chestiuni....de altfel foarte interesante pentru evolutia si gradul de dezvoltare din acele timpuri...Drumuri forestiere? Nu multe....785.695 km drumuri de vara soseluite si 845.870 km drumuri de iarna nesoseluite...Poteci? Si din acestea....doar 3144 km poteci de paza de picior si pentru cai. Cai ferate forestiere? La fix...Fondul bisericesc avea la acea data nu mai putin de 4 instalatii de cai ferate forestiere cu o lungime totala de 194.344 km. Poduri? 179 poduri cu o lungime de peste 10 metri. Opusturi si stavilare? Taman 15! Funiculare? Numai unul! Instalatii telefonice ? Da ..ati auzit bine...248 km lungime...Instalatii electrice ...da...desigur ...16 km!
   O sa ma intrebati...bine , bine...dar ce facea biserica cu toate aceste proprietati? Ei bine , dragii mei , biserica le exploata! Dar cum?! Foarte elegant....dispunea de urmatoarele instalatii tehnice , daca imi este permis sa le spun asa....7 fabrici de cherestea ( Brodina , Frasin , Gura Humorului , Moldovita , Putna , Straja , Voevodeasa ) , 1 moara fierastrau de apa in Capul Codrului , 4 mori taranesti de macinat porumb , 1 fabrica de bere in Solca cu o productie anuala de 4000 hectolitri , 7 uscatorii de seminte pentru regenerarea padurilor (taiau copaci dar plantau altii in loc....gandire cu capul , nu cu picioarele)....
   In fine...nu vreau sa va mai obosesc cu aceste povesti extraordinare....mai ca mi-au creat imaginea din amintirile lui Ion Creanga , cand copiii se duceau la furat de cirese si oamenii munceau campul cu drag....
  Despre ce discutam in aceste fraze? Nici mai mult , nici mai putin decat despre un capital social in valoare de 2.010.572.955 lei , valoare la care se ridica intreaga avere patrimoniala a Fondului bisericesc in anul 1939.
  Bine , bine...o sa ma intrebati ce s-a intamplat cu toata aceasta avere si in mainile cui se afla acum....o sa va raspund simplu:
  DUMNEZEU stie!

PS >Dar mai stim si noi , fiindca , din cauza lipsei de specialisti in revendicari imobiliare , si in prezent fundatia ""Fondul Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina"" se lupta prin instante pentru a fi recunoscut ca atare. Cam greu , si spun asta deoarece nu au respectat unele prevederi legale ....deci , revenim la specialisti....daca nu iti alegi consilierul potrivit atunci finalul nu poate fi decat trist!
http://www.bucovina-forestiera.ro/1993/ciobanu.pdf

http://www.monitorulsv.ro/Local/2009-02-04/Avocat-Radu-Ursu-Sunt-trecut-pe-toaca-si-dat-in-consemn-la-preoti

http://www.scj.ro/listasedinte.asp?date=25/3/2010&day=25&month=3&year=2010

http://www.monitorulsv.ro/Local/2009-02-03/Fondul-Bisericesc-Ortodox-Roman-al-Bucovinei-constituit-legal










Solus DEUS me iudicare potest!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu